bowl scaling.png

Masterclasses Holding Space met Heather Plett
12-14 oktober / 26-28 oktober

 Deze werkwinkel is voor jou, om het even welk beroep je uitoefent, of om het even wie je bent.  Voorwaarde is wel dat je bewust in het leven wil staan en wil werken aan de kwaliteit van je interacties met anderen.   Iedereen die met mensen bezig is - en wie is dat niet - heeft namelijk baat bij de kunst van ‘Holding Space’. 

 

Holding Space is een basishouding voor de omgang met onszelf én voor interacties met anderen.

Wat houdt ‘Holding Space’ in als praktijk naar anderen toe?

Wanneer we ‘Holding Space’ creëren voor anderen, dan zorgen we voor psychologische veiligheid, een ‘Safe Space’.  Het is vanuit deze Safe Space dat we anderen kunnen, mogen uitnodigen om te werken aan een ‘Brave Space’, een moedige ruimte waarin stappen kunnen worden gezet.  Holding Space betekent dat we zo oordeel-loos mogelijk omgaan met de anderen, in diens dagelijkse én essentiële zoektochten.  Zodat we ons kunnen inhouden om sturing te geven aan deze zoektocht, en toch begrip tonen, onvoorwaardelijk steunen, open staan voor twijfels, het niet-weten, en moeilijkheden.  Zodat we de andere niet trachten op te lappen door ongevraagd advies te geven.  Het vergt een ver-doorgedreven vorm van aanwezig zijn.

Holding Space is dé basis van elke impact-hebbende, betekenisvolle coaching, therapie, zorgverstrekking, of (professionele) interactie met de medemens.

 

Om dit ten volle te kunnen doen, dienen we een ‘Holding Space’ voor onszelf in te richten.

 

Wat is ‘Holding Space’ voor onszelf?

Om dit werk van spaceholder voor anderen te kunnen verwezenlijken, moeten we eerst en vooral spaceholder kunnen zijn voor onszelf.  We dienen op zoek te gaan wat onze authenticiteit inhoudt, wat ons triggert, waar onze eigen pijnpunten liggen, hoe we kunnen toelaten dat anderen zorg dragen voor ons, ….

Door hier actief bezig mee te zijn word je creatiever, kom je meer in contact met wie je echt bent, met waar je voor wil staan.  Het zorgt voor mildheid naar jezelf.  Het zorgt ervoor dat je je beter kunt inzetten voor de maatschappij, én tegelijkertijd voldoende je eigen grenzen kan bewaken.  Je inzet wordt hierdoor duurzaam

 

Inhoud van de masterclass

In de driedaagse zullen volgende onderwerpen uitvoerig aan bod komen

 

 • De basisprincipes van Holding Space

 • Hoe loskomen van het streven naar resultaat in het proces door mildheid naar onszelf te ontwikkelen

 • Hoe zo oordeel-loos mogelijk omgaan met de (levens)verhalen van de anderen

 • Hoe ruimte houden in moeilijke contexten, wanneer complexe emoties en conflicten spelen

 • Hoe aanvoelen of je in een bepaalde context de juiste persoon bent om Holding Space te beoefenen

 • Hoe het tegenovergestelde van Holding Space er uitziet

 

 

Heather Plett, wereldwijde autoriteit in Holding Space, komt tweemaal drie dagen vorming geven over de concepten waar zij jarenlang onderzoek naar gedaan heeft.  Deze vorming zorgt ervoor dat we taal kunnen geven aan het abstracte concept van ‘Holding Space’, een concrete invulling van de presentietheorie én de zorgethiek.  Door woorden te geven aan deze abstracte concepten, door te werken vanuit verhalen zullen cursisten er ook er bedrevener in worden.  Haar onderzoek vormt de basis van het online Holding Space Foundation Program en deze gebalde driedaagse.  De vorming zal doorgaan in het Engels.

 

 

 

Het is de eerste maal dat Heather te gast is in België, gastheer en mede-docent van dienst is Franky De Cooman, die de jaartraining volgde in 2019-2020.  Holding Space is zijn basishouding in zijn dagelijks werk met mensen en groepen. 

 

Bovendien zijn we fier te mogen aankondigen dat in elke sessie iemand zal getuigen vanuit de professionele praktijk.  Claudia Di Vaio zal gastvrouw zijn in de vorming van 12-14 oktober, Claudia, gekend van het TV programma “Zorgen voor mama”, laat zien hoe zij vanuit Holding Space mensen mee op sleeptouw neemt. Voor de sessie van 26-28 oktober zal Mieke De Pril, Verpleegkundig Specialist Palliatieve Zorg in UZ Leuven, laten zien hoe Holding Space een praktische invulling geeft in de omgang met patiënten, hun naasten en andere zorgverstrekkers.

 

De ideale ruimte om deze Masterclass te herbergen is de Broeikas in Boutersem, een plek die er om gekend staat een Holding Space te zijn op zichzelf.

Praktisch

Particulieren betalen  € 895 voor deze masterclass, voor organisaties komt daar nog 21% BTW bij.  Middagmaal en versnaperingen zijn in de prijs inbegrepen.  De inschrijving is pas definitief na de betaling van de toegestuurde factuur,  Franky is, via zijn BVBA, BTW-plichtig en wil dat ten volle respecteren.

 • Je hebt de keuze uit de vorming van 12-14 oktober of 26-28 oktober 2022.

 • De dag start stipt om 10.00 en eindigt rond 17.00 uur.

 • Indien mensen in de buurt willen overnachten, dan kunnen we samen naar oplossingen zoeken!

 • Inlichtingen en inschrijvingen kunnen door een mail te sturen naar franky@artdecoo.be.

 • De driedaagse gaat door vanaf 15 inschrijvingen.

 • Aanmelden is mogelijk tot en met 25 september

 

Een organisatie van Art DecooMensj, in samenwerking met SPES-forum

labyrinth.png