De interviews: 
"Wat kenmerkt dienende leiders?"

Tijdens mijn postgraduaat 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat in deze studie nog quasi geen enkel onderzoek verricht was rond het menselijke aspect in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik vond dit heel vreemd, want uiteindelijk zijn het toch altijd de mensen die de koers bepalen en beslissingen nemen?

 

Ik besloot zelf een wetenschappelijk onderzoek te starten vanuit mijn achtergrond als klassiek geschoold statisticus. Vanuit pure nieuwsgierigheid over de vraag wat voor soort mensen er achter duurzame, maatschappelijk verantwoorde ondernemingen of projecten stonden, startte ik in 2011 met diepte-interviews. Het begon met een ondernemer in mijn straat, en zette zich als golf verder van de ene mens naar de andere... 

Soms grote en bekende namen, soms onbekende mensen. Op basis van deze menselijke verhalen voerde ik onderzoek vanuit de wetenschappelijke methode van 'Grounded Theory': vanuit herkenning in mezelf kwam een gemeenschappelijk verhaal naar boven. Deze rode lijn die ik zag ging ik nadien dubbelckecken bij dezelfde mensen om mijn theorie te staven. Voorts werden mijn bevindingen geschraagd door wat reeds beschreven wordt in de wetenschappelijke literatuur rond leiderschap, ethiek, spiritualiteit, psychologie, ...

Het model dat ik puurde uit de vergaarde kennis geeft, aan mensen die tegenkanting ervaren, handvaten hoe te werken aan persoonlijke duurzaamheid. Dit verklaart, bovenop mijn eigen verhaal, mijn passie voor zelfzorg bij dienende leiders.

De interviews begonnen als klein zot idee, en groeiden uit tot een groot project. De eerste serie interviews staan nog altijd online op deze site.

Een nieuwe reeks interviews

De vele reacties die ik kreeg naar aanleiding van de vorige reeks interviews verbaasde me, en ik voelde dat ik een belangrijke snaar had geraakt. Door het persoonlijke verhaal te vertellen, raakten mensen blijkbaar geïnspireerd en konden ze het linken aan hun eigen leven en aspiraties.

Omdat er nog zoveel verhalen te vertellen zijn van mensen die op hun eigen manier baanbrekend werk doen met maatschappelijke impact, begon ik in 2019 aan een nieuwe reeks interviews.

Hopelijk kunnen ze ook jou inspireren...

Geert Noels
CEO Econopolis
Filip Boelaert
Secretaris-Generaal Vlaamse administratie Mobiliteit en Openbare Werken
Bart Weetjens
Apopo; Wellbeing Project; La Grande Terre
Ingrid Verduyn
WaW

MENSJ

Franky De Cooman / Art Decoo BV
Stationsstraat 110  - 3360 Lovenjoel

+32 (0)476 26 10 25

franky@artdecoo.be

BE 0819.868.150

 

Volg me op

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon

©2019-2021 by Mensj.

Made for the web by Boenk d'erop!