top of page

Er is geen quick-fix om hierin met jezelf aan de slag te gaan, geen receptje uit een kookboek dat je kan toepassen.  Het is trouwens veel meer dan me-time, een veel voorkomend misverstand... 

 

Zelfzorg betekenis

 

Zelfzorg betekent voor iedereen iets anders, maar zeker en vast houdt het in dat je een bewuste, actieve rol opneemt in je eigen fysiek, emotioneel en mentaal welzijn.  Zelfzorg zorgt ervoor dat je, alleszins in periodes van stress, kan rekenen op je veerkracht.  Het is een spier die je kan oefenen.

Herken je dit?

 

Uiteraard ervaart iedereen af en toe vermoeidheid en stress, maar als één of meer van onderstaande scenario's je bekend in de oren klinken, dan is het misschien wel tijd om aandacht aan jezelf te besteden:

 • Heb je soms het gevoel jezelf voorbij te hollen?

 • Denk je meestal eerst aan de andere, en pas aan jezelf alleen maar als er nog energie/tijd overschiet?

 • Vind je het moeilijk om complimentjes te ontvangen, en hoor je jezelf dan zeggen 'dat is nu eenmaal mijn job', of 'dat is dankzij mijn team?' 

 • Voel je je gesandwiched tussen je leidinggevende of de instanties boven je en anderzijds de mensen van jouw team omdat je voor beide kanten goed wil doen?

 • Voel je hoe jouw enthousiasme en energie afnemen omdat jouw bijdrage niet erkend of zelfs gezien wordt?

 • Komt de vraag 'wat zullen ze wel niet van mij denken?' vaak naar boven?

 • Voel je je vaak moe omdat je blijft werken op de manier die voor jou als juist aanvoelt zonder steun van anderen?

 • Merk je dat je het sinds jongs af aan graag 'anders' aanpakt dan de rest, en hier eerder tegenkanting dan waardering voor krijgt?

 • Wil je niemand tot last zijn?

 • Wat je zelf doet, doe je beter?

 • Vind je het moeilijk te verwoorden wat jij zelf wil?

Hoe werken we eraan?

 

Veel van de huis-tuin-keuken-tips die je op internet vindt werken op het fysieke welzijn en dragen ertoe bij dat je weerbaarder bent in tijden van stress.  Het zijn meestal vanzelfsprekende zaken die behoorlijk makkelijk in je leven in te bouwen zijn.  En toch….

 

Misschien liggen alle tips wel moeilijk omdat ze impliceren dat we moeten nadenken over onszelf, stilstaan bij onszelf, aan zelfonderzoek doen.  Er bestaan volgens mij namelijk geen hap-slik-weg oplossingen, want mochten die er zijn, waarom blijft zelfzorg dan toch zo moeilijk?  Als er iets kwakkelt met je zelfzorg, dan komt dat vaak vanuit jouw levensloop, jouw levensverhaal dat maakt dat je bent wie je bent.  De gebeurtenissen in ons leven die maken namelijk dat we het nu moeilijk hebben om grenzen aan te geven, dat we het gevoel hebben niet gezien te worden, dat we anderen met onze pluimen laten lopen, dat we er niet in slagen die ene simpele tip toe te passen...

 

Het is dus van belang zicht te hebben op jouw levensverhaal en dit verhaal je eigen te maken, te ontdekken waar jouw patronen vandaan komen.  Want ‘if you know your story, you can write the ending’ (Brown, 2018). Het is effectief je hierin te laten helpen, je te laten dragen, net zoals Frodo op het einde van the Lord of The Rings saga.  Frodo moet wel degelijk zijn lot, de Ring, zelf dragen.  Maar hij kan zich hierin door Sam laten ondersteunen, wat hij uiteindelijk toelaat.  Kirsten Neff beschrijft (Neff, 2011) dat het delen van je verhaal je laat beseffen dat je niet de enige bent met een soortgelijk verhaal.  Deze stap is wezenlijk.  Bovendien zorgt dit er namelijk voor dat eventuele schaamte een naam krijgt, een plaats kan krijgen en eventueel kan wegdeemsteren (Brown, 2018).

Het probleem ligt dus niet enkel in het probleem zelf, maar in de schaamtelaag die er bovenop ligt.  Het vertellen van je verhaal maakt dat je milder met jezelf kan en zal omgaan, wat volgens Neff wezenlijk is.

Als coach ga ik met jou op pad.  Letterlijk. We wandelen, en vanuit het ont-moeten ontstaat een deugddoende ontmoeting. Stappend onderzoeken we wat voor jezelf zorgen concreet inhoudt, want dit fenomeen is namelijk veel meer dan alleen maar zelfverwennerij. 

Ik ben er voor jou om in dit intense proces de juiste vragen te stellen en de inzichten naar boven te laten komen. Ik begeleid je op een heel praktische manier zodat je anders leert om te gaan met alle tegenkanting en moeilijkheden die helaas onlosmakelijk verbonden zullen blijven met jouw moedige pad.

Bovendien houden we het luchtig, het is niet omdat zelfzorg een serieuze zaak is, dat dit niet met een kwinkslag kan gebeuren!

Als je meer wil weten over wat zelfzorg voor jou allemaal kan inhouden, snuister dan maar eens rond op deze website om zo te ontdekken wat ik, Franky, voor jou kan betekenen.

Referenties

Brown, B. (2018). Dare to Lead. New York: Random House Business Books.

Neff, K. D. (2011). Self-Compassion: the Proven Power of being Kind to Yourself. New York: Harper Collins.

Praktisch

 

STEEDS OP MAAT
Elk coachingstraject wordt op maat ontwikkeld. We werken telkens in blokken van 3 sessies. Soms volstaan 3 sessies, soms zijn er 6 of 9 nodig. 

OOK IN GROEP

Ook met je team kan je een zelfzorgtraject volgen. Dit is mogelijk vanaf 6 personen. Ieder brengt zijn of haar specifieke thema of moeilijkheden in, en samen leren we van elkaar. Zo'n groepstraject kan ook een enorme steun in de rug betekenen omdat je nu letterlijk niet alleen staat.

OPVOLGING EN NAZORG

Tijdens een traject is er steeds de mogelijkheid om me tussen de ontmoetingen door te bellen of mailen over dingen waar je tegenaan loopt of waar je vragen over hebt. Deze ondersteuning tussendoor hoort bij het traject. Ook na het traject blijft er een open communicatielijn bestaan.

> Klaar om de stap naar zelfzorg te zetten? Contacteer me voor een afspraak.

Franky haalde met heel veel respect voor mijn aankunnen en tempo het beste in mezelf naar boven, dingen die ik ervoor niet eens herkende in mezelf.

Lies Vanmuysen

> Lees hier meer getuigenissen ...

bottom of page