top of page

Zelfzorg voor Ondernemers

Ondernemers zijn pioniers, mensen die ongebaande wegen bewandelen en vaak tegen de stroom invaren.  Zij gaan door intense beslissingsprocessen van wikken en wegen, onrust en  twijfel.  Eens ze besloten hebben welke richting uit te gaan, worden ze vaak verder gestuwd door een sterk ontwikkelde wilskracht. Deze wilskracht zorgt er vaak voor dat geen enkele moeite te veel is, ze vaak lange dagen werken en  over hun grenzen gaan.  Zij nemen weinig afstand van hun werk, zijn er vaak dag en nacht mee bezig.  Zij zijn ervan overtuigd dat falen geen optie is en hebben een continue (emotionele) betrokkenheid bij het werk.  Dit alles zorgt ervoor dat ze beantwoorden aan vele risicofactoren van een burn-out, dé beroepsziekte van deze tijd. 

 

Volgens de SERV leed in 2016 ongeveer een kwart van de arbeidsongeschikte zelfstandigen aan een werk-gerelateerde psychosociale aandoening.  Maar liefst 42,8% van de zelfstandigen vinden de werkdruk problematisch en meer dan een kwart vinden het werk té emotioneel belastend. 

 

Men vermoedt dat burn-out vaak voorkomt bij perfectionisten, gepaard gaat met faalangst en met de overtuiging dat alles wat men tot nu toe verwezenlijkt heeft aan het toeval te danken is. 

Bovendien heb ik aan de Radboud Universiteit onderzocht hoe beslissingsnemers omgaan met tegenspoed.   Dit onderzoek, gebaseerd op 51 diepte-interviews, resulteerde in een wetenschappelijk onderbouwd model hoe deze pioniers hun droom waar trachten te maken.  Deze inzichten, samen met het wetenschappelijk pionierswerk van Prof. Brené Brown rond ‘de kracht van Kwetsbaarheid’ en Prof. Kristin Neff rond over ‘Zelf-compassie’ maken dat ik expertise heb opgebouwd en een werking heb uitgebouwd rond het thema ‘Zelfzorg voor Zalmen’. 

> Klaar om de stap naar zelfzorg te zetten? Contacteer me voor een afspraak.

Wetenschappelijk onderzoek over Zelfzorg

Pionierend onderzoek van o.a. Brené Brown, Krirstin Neff, Heather Plett, Otto Scharmer, Peter Senge, Marc Buelens én mezelf zorgen ervoor dat de zweverigheid die rond zelfzorg hing kon optrekken. Zelfzorg is gestoeld op 4 principes:

 1. Zelf-kennis:
  weten wat je belangrijk vindt, én beseffen wat daar aan de oorsprong van ligt.

 2. Zelf-sturing:
  grenzen bewaken en beslissingen nemen die je ten goede komen.

 3. Zelf-observatie:
  kijken wat lukt en niet lukt in je zelfsturing, en als iets niet lukt, daar mild in zijn. 

 4. Vieren:
  elke stap waarin je slaagt verankeren met een feestje, hoe je dit ook invult.

Praktisch

 

STEEDS OP MAAT
Elk coachingstraject wordt op maat ontwikkeld. We werken telkens in blokken van 3 sessies. Soms volstaan 3 sessies, soms zijn er 6 of 9 nodig. 

OOK IN GROEP

Ook met je team kan je een zelfzorgtraject volgen. Dit is mogelijk vanaf 6 personen. Ieder brengt zijn of haar specifieke thema of moeilijkheden in, en samen leren we van elkaar. Zo'n groepstraject kan ook een enorme steun in de rug betekenen omdat je nu letterlijk niet alleen staat.

OPVOLGING EN NAZORG

Tijdens een traject is er steeds de mogelijkheid om me tussen de ontmoetingen door te bellen of mailen over dingen waar je tegenaan loopt of waar je vragen over hebt. Deze ondersteuning tussendoor hoort bij het traject. Ook na het traject blijft er een open communicatielijn bestaan.

> Klaar om de stap naar zelfzorg te zetten? Contacteer me voor een afspraak.

Franky haalde met heel veel respect voor mijn aankunnen en tempo het beste in mezelf naar boven, dingen die ik ervoor niet eens herkende in mezelf. Ik neem dit nog elke dag mee in mijn werk en mijn leven en geef op die manier de waardevolle dingen door die hij me leerde.

Lies Vanmuysen

> Lees hier meer getuigenissen ...

Image by Allie Smith
bottom of page