top of page

‘Holding Space’ waarschuwing voor duurzame relaties

Bijgewerkt op: 10 sep. 2020

‘When Not to Hold Space’ is hoofdstuk 21 uit de Basics module van de ‘Holding Space’ cursus van Heather Plett. De cursus is een aanrader voor zij die hun coaching, en/of hun mens-zijn, tot een dieper niveau willen laten vervoeren.


In het bewuste hoofdstuk gaat het over mensen bij wie het goed zou zijn om niet aan ‘holding space’ te doen, omdat zij met zodanig veel energie gaan lopen dat jij leeg en haveloos achter blijft.

Deze week realiseerde ik me, in de voorbereiding van het gesprek met mijn cursus-buddy Elise, dat er ook situaties zijn die je kan meemaken als vriend, als intimus, waarin dit kan voorvallen. Je doet beter niet aan holding space wanneer je schrik hebt dat er een kink in de relatie-kabel komt en de andere de relatie op een lager pitje zet, of het resterende vlammetje zelfs uitblaast.


Indien het een coach-relatie is, dan stipuleert het (impliciete) contract dat het op een bepaald moment die richting uit moet gaan: de beste coach is namelijk diegene die zichzelf overbodig maakt.

Bij vriendschap is dit een ander paar mouwen. Zoals ik reeds schreef, intimi geven zichzelf bloot aan elkaar, laten de zaken zien waar zij op dat moment mee worstelen of (zoals ik het herkader) stoeien.

Volgens de talenten van Luk Dewulf - dewelke handen en voeten kregen dankzij de loopbaancoaching die ik volgde – ben ik daar goed in, want ik ben een vertrouweling:


Op de één of andere manier slaag ik er altijd in om een context te creëren die zo veilig aanvoelt dat mensen me meer vertellen dan dat ze oorspronkelijk van plan waren. Ik zoek die gesprekken op omdat ze me opladen. In zo’n gesprek verdwijnt de hele wereld: alleen ik en de persoon bestaan. Terwijl ik luister, komt het verhaal helemaal in mij tot leven. Dat voelt mijn gesprekspartner ook aan, waardoor ik met hem of haar een sterk contact kan maken.

Dit is Holding Space uitgelegd in de woorden van Luk. Of zoals ik het verwoord in mijn getuigenis over Heathers cursus op haar website:


This training has the gentle core qualities of learning how to be fully present in the moment, with yourself, with the other person. It has the necessary structure which gives you grips on how to create such spaces. It has the power to transform a safe space into a brave space, so that people are enabled to write their own handbook on how to take control of their lives, plain and gentle

En in elk van die zinsneden zit serieus gevaar verscholen. Zonder al te veel neusgepeuter slaag ik er in om mensen zich veilig te laten voelen, vaak zò veilig, dat ze meer vertellen dan wat ze eigenlijk van zichzelf kwijt wilden.

Aangezien ik bovendien wederkerigheid belangrijk vind, laat ik ook véél van mijzelf zien, zelfs in coaching. Bij coaching echter blijf ik er wel over waken dat de coachee in ‘het centrum’ blijft, en bestaat de wederkerigheid er vooral uit dat dat ik op het eind van de maand een factuur stuur 😉.Relatieopbouw zie ik als een rits: ik toon een stukje van mij, jij toont een stukje van jou, ik toon, jij toont, …. En zo pakken twee levens letterlijk in elkaar, als een rits. Soms echter komt die rits zo onbehaaglijk dicht op het vel te liggen of komt er een stukje vel tussen te zitten, dat mensen er zich zeeeer onbehaaglijk bij voelen. Dan gaat er een tandje tussenuit. Dan verliest de rits zijn wezen, kan ze de dingen niet meer bij elkaar houden…


Een ander gevaar zit hem in de ‘safe space’ die zich -al dan niet- transformeert in ‘brave space’. Ik ben een persoon die geduldig samen met de ander in die safe space als getuige aanwezig ben, en zo ruimte geef om die duurzaam tot brave space te transformeren. Holding space is dan aanwezig zijn bij de pijn, die pijn mee doorzitten. Dat houdt zelfs in dat je lang mee vertoeft in de pijnlijke verhalen van het heden en het verleden. De kans zit er dan echter in dat je aan dat verhaal gekoppeld wordt, en dat, eens de andere klaar is met de pijn, je mee aan de kant wordt geschoven: jouw aanwezigheid riskeert namelijk de miserie weer op te roepen.  Bestaat de kans er in dat men jou bestemeplt als ramptoerist, als iemand die geniet van het negatieve.


In pogingen om dit te voorkomen, is het mijn betrachting om ook de mooie dingen te delen, het leven samen te vieren. Kwestie van er te (mogen) zijn wanneer het goed gaat met de ander. Kwestie van een duurzame relatie uit te bouwen!

208 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page