<Hhmmmm. Mijn schrijfsels worden goed gelezen, ik krijg er trafiek door naar mijn website, ik amuseer me er rot mee. Ik krijg er ook complimenten voor, dat streelt het ego. En ego, dat heb ik. ‘Je schrijft goed, onderbouwd, en tegelijk persoonlijk, dat trekt aan’. ‘Luchtig onderhoudend’, ‘Fijn om lezen, en we herkennen onszelf erin’. OK, maar voor veel extra inkomsten hebben ze nog niet gezorgd. Met veel lezers en af en toe een gratis kennismakingssessie koop ik geen extra beleg voor op mijn beboterd brood.
Dan toch terug deeltijds werken als data scientist, nu het verplichte deel van mijn sabbat over is? Het kriebelt weer om die capaciteiten in te zetten. Of maak ik mezelf dat wijs om me niet voltijds voor het coachen te smijten? Gouden kooi, die sabbat, en het feit dat ik een spaarpotje heb?
Een nieuwe blog dus, dat is altijd plezant. Eentje volgens de regels van de kunst, eentje die de sales funnel misschien spijst…. Eentje met inhoud, hebbedingen weggeven werkt altijd (tranen ook, zeggen onze kinderen 😉). In de goodie bag mag geen brol zitten. Maar ook niet te veel weggeven, zodat ik begeester en men mij contacteert…
Start with the WHY, zegt Simon Sinek. Geef eerst de WHY, dan de HOW, en pas op het eind de WHAT!
Ah nee, toch eerst een titel. Eentje die wat provoceert, spitsvondig maar niet té goed doordacht. Een titel die doet doorklikken naar de website vanuit Google. Zorgen dat je bovenaan de google pagina’s komt door intelligente SEO blijft belangrijk. En natuurlijk moet in de titel het woord ‘zelfzorg’ voorkomen, dan scoor ik beter bij vriend Google.>
De Ultieme Zelfzorg tips, en waarom ze niet werken
<Eerst de Why dus….>
Waarom zelfzorg?
Als je dit leest, dan is het waarschijnlijk omdat je op zoek was naar tips om aan je zelfzorg te kunnen werken. In onze maatschappij heb je namelijk geleerd om altijd maar te gaan, gaan, gaan, … Je hebt het met de moedermelk meegekregen om te geven, vooral niet té veel te ontvangen, laat staan hulp te vragen. Je loopt jezelf vaak voorbij omdat je met de paplepel meekreeg dat presteren wezenlijk is. Trunten is uit den boze.
Trunten is uit den boze
Zelfzorg staat niet in je Dikke Van Dale. En als je dan toch iets voor jezelf wil doen, dan liefst conform wat de maatschappij voorschrijft: het mag niet te veel (tijd) kosten. Of als je je schaapjes op het droge hebt, misschien wel door je ziel af te kopen via een luxe-reis en sloten champagne.
Zelfzorg tips dus.
Laat me dit zoeken wat vergemakkelijken, ik som hier op wat ik zoal tegenkwam in mijn eigen queeste en heb deze, naar eigen goeddunken, onderverdeeld in twee categorieën: de ‘evidente’ huis-tuin- en keukenmiddelen, en de tips waarbij we écht wel aan onszelf moeten sleutelen.
<Opgelet, het woord ‘zelfzorg’ moet regelmatig verschijnen in de tekst, maar ook niet te veel, Google brengt dat in rekening. Liefst ook af en toe in een titel. Volgens Sinek zou ik nu How moeten geven, maar dat is te omslachtig, mensen willen snel ‘What’, dé tips….>
Huis-tuin- en keukenmiddelen voor zelfzorg
Zorg voor voldoende rust
Bouw voldoende regelmaat in
Neem voldoende pauzes
Eet gezond
Leef minder on-line
Plan tijd in om dingen te doen die je graag doet, die je energie geven
Doe fysieke inspanningen
Zorg voor sociaal contact
Durf te spelen
Maak onderscheid tussen belangrijke zaken en bijzaken
Let op je lijfelijke zorg en hygiëne
Verwen jezelf eens
Sla eens een toogpraatje
Ga op ontdekkingstocht in de natuur
Ruim eens wat op, dat zorgt voor ruimte in je hoofd
Boek een massage, ga naar de sauna, ….
Focus op je ademhaling om tot rust te komen
Ga niet altijd in op je nieuwshonger
Geef en jou zal gegeven worden
Ga van ‘moeten’ naar ‘willen’
Neem een douche als je je ‘bwah’ voelt, spoel die negativiteit weg
Zet je lievelingsmuziek op, dat doet wonderen
Sluit je ogen, doe de visuele prikkels even weg
Drink voldoende water
Zoek een hobby waar je energie van krijgt
Schrijf de dingen van je af
Stop met piekeren
Geniet van de kleine dingen des levens
Dance like nobody’s watching
Durf alleen te zijn
Wees dankbaar en spreek dat ook uit
Zoek waar je energielekken liggen én dicht die gaten!
Trakteer jezelf
Tips waarbij we aan onszelf moeten sleutelen
Neem je gevoelens au sérieux
Zorg voor een balans in volgende domeinen: werk, familie, vrienden, hobby’s, gezondheid, spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, ….Ze zijn allemaal belangrijk!
Geef jezelf een knipoog (een zoen?) in de spiegel
Ventileer je emoties
Breek jezelf niet af
Geloof in jezelf
Waag het eens hulp te vragen
Installeer een ritueel als je een succes boekt, hoe klein ook
Blijf trouw aan jezelf
Zeg niet ‘dat had je niet moeten doen’ als je een presentje krijgt
Zoek werk dat past bij je waarden
Ga op zoek naar jouw talenten, en zoek werk dat daarbij past! <Doe please please please loopbaancoaching bij mij>
Koester het kind in jezelf als het even moeilijk gaat
Durf steun te ontvangen van je omgeving
Geef je eens over aan ledigheid
Geef je grenzen aan en bewaak ze
‘Neen’ is een afdoend antwoord
Geef jezelf eens een pluim
Zorg er voor om af en toe een pluim in je eigen …. te steken wanneer anderen dreigen ermee weg te lopen <Yess, ik kan er slinks een tip van mezelf tussenmoffelen>
Wees mild voor jezelf
Leef in het nu
Onderzoek je patronen, neem afscheid van deze die je niet meer helpen
Accepteer een terugval in je zelfontwikkeling
Stel niet uit het woord ‘procrastinatie’ op te zoeken
Durf te luisteren naar je intuïtie
Laat los, of hou anders vast, waar je geen vat op hebt of niet kan veranderen
Ga voor je droom
Vermijd drama-queens / toxische mensen / drama-kings. <Top, ik kan nog eens intern linken!>
Voel je niet schuldig wanneer je voor jezelf zorgt
Heb je al aan mediteren/mindfulness gedacht? <Een linkje naar een bevriend bedrijf kan nooit kwaad>
Doe je verhaal, al is het voor de honderdste keer. Zoek mensen die daar oordeel-loos willen blijven naar luisteren
Sta open voor de gedachte dat je meer bent dan je emoties alleen
Vergeef de andere én jezelf
Leer jezelf graag te zien
Ontwikkel zelfvertrouwen
Aanvaard jezelf zoals je bent
Leer een rustpauze te houden tussen wat je overkomt en je reactie daarop. Sta stil bij wat er in jou gebeurt bij een confrontatie
Besef dat zelfzorg meer is dan me-time
Trek je minder aan wat men over jou denkt
Denk minder na over wat je denkt dat een ander over jou denkt
Tracht in het reine te komen met jezelf
Vind het centrum terug in jezelf
Ervaar de leegte in jezelf
Onderzoek je perfectionisme <hmm, die opleiding moet ik misschien nog volgen!>
Zelfzorg tips, waarom ze niet (altijd) werken
<Deze klassieke What werkt niet, dat is het betoog van deze blog. Nu komt het er op aan hiervan de lezer trachten te overtuigen, want hij/zij heeft toch wél coaching nodig. Denk ik, hoop ik. Wat geleerde mensen bijhalen zou moeten helpen om het verkocht onderbouwd te krijgen.>
Zelfzorg kan je definiëren als bewust een actieve rol opnemen in je eigen fysieke, emotionele en mentale welzijn. Het is, net als veerkracht, een spier die je kan trainen. Veel van de huis-tuin- en keuken-tips hierboven werken op het fysieke welzijn en dragen ertoe bij dat je weerbaarder bent in tijden van stress. Het zijn meestal vanzelfsprekende zaken die behoorlijk makkelijk in je leven in te bouwen zijn. En toch….Ik merk in mijn coachings dat mensen me om tips vragen, we er naar op zoek gaan, en dat ze ze dan niet toepassen, ook al beseffen ze dat ze hoogstwaarschijnlijk werkzaam zijn ;-(
Misschien liggen alle tips wel moeilijk omdat ze impliceren dat we moeten nadenken over onszelf, stilstaan bij onszelf, aan zelfonderzoek doen. Er bestaan volgens mij namelijk geen hap-slik-weg oplossingen, want mochten die er zijn, waarom blijft zelfzorg dan toch zo moeilijk? Als er iets kwakkelt met je zelfzorg, dan komt dat vaak vanuit jouw levensloop, jouw levensverhaal dat maakt dat je bent wie je bent. De gebeurtenissen in ons leven die maken namelijk dat we het nu moeilijk hebben om grenzen aan te geven, dat we het gevoel hebben niet gezien te worden, dat we anderen met onze pluimen laten lopen, dat we er niet in slagen die ene simpele tip toe te passen...
Het is dus van belang zicht te hebben op jouw levensverhaal en dit verhaal je eigen te maken, te ontdekken waar jouw patronen vandaan komen. Want ‘if you know your story, you can write the ending’ [1]. Het is effectief je hierin te laten helpen, je te laten dragen, net zoals Frodo op het einde van ‘the Lord of The Rings’ saga. Frodo moet wel degelijk zijn lot, de Ring, zelf dragen. Maar hij kan zich hierin door Sam laten ondersteunen, wat hij uiteindelijk toelaat. Kirsten Neff beschrijft [2] dat het delen van je verhaal je laat beseffen dat je niet de enige bent met een soortgelijk verhaal. Deze stap is wezenlijk. Bovendien zorgt dit er namelijk voor dat eventuele schaamte een naam krijgt, een plaats kan krijgen en daardoor kan wegdeemsteren [1].
Het probleem ligt dus niet enkel in het probleem zelf, maar in de schaamtelaag die er bovenop ligt.
Het probleem ligt dus niet enkel in het probleem zelf, maar in de schaamtelaag die er bovenop ligt.
Het vertellen van je verhaal maakt dat je milder met jezelf kan en zal omgaan, wat volgens Neff wezenlijk is.
<OK, hopelijk is de lezer nu getriggerd…Dan kan nu ik toch tot de How kom.>
Hoe werken we eraan?
Als coach ga ik met jou op pad. Letterlijk. We wandelen, en vanuit het ont-moeten ontstaat een deugddoende ontmoeting. Stappend onderzoeken we wat voor jezelf zorgen concreet inhoudt, want dit fenomeen is namelijk veel meer dan alleen maar zelfverwennerij.
Ik ben er voor jou om in dit intense proces de juiste vragen te stellen en de inzichten naar boven te laten komen. Ik begeleid je op een heel praktische manier zodat je anders leert om te gaan met alle tegenkanting en moeilijkheden die helaas onlosmakelijk verbonden zullen blijven met jouw moedige pad.
Bovendien houden we het luchtig, het is niet omdat zelfzorg een serieuze zaak is, dat dit niet met een kwinkslag kan gebeuren!
<Nu de What, tracht het concreet te maken Franky!>
Zelfzorgcoaching in de praktijk
Elk coaching traject wordt steeds op maat ontwikkeld. We werken telkens in blokken van 3 sessies. Soms volstaan 3 sessies, soms zijn er 6 of 9 nodig. Mijn interacties met jou zijn geen voorgekauwde lesjes, binnen in het groter kader dat we in het begin vastleggen werk ik met wat zich op dat moment aandient…
<Nu de fameuze call to action, ik moet er écht wel voor zorgen dat ze me contacteren. Verdomme, dat is de moeilijkste. Dit doet me zooo hard denken aan Luc Steeno en Sandra Kim. Maar ik moet bekennen: ik zeg tegen mijn coachees altijd dat ze mogen schitteren als een pauw. Ik moet zien dat ik dat ook voor mezelf toepas…>
Als je meer wil weten over wat zelfzorg voor jou allemaal kan inhouden, snuister dan maar eens rond op deze website om zo te ontdekken wat ik, Franky, voor jou kan betekenen. Contacteer me gerust op het nummer 0476 26 10 25, of als je liever het neerschrijft: franky@artdecoo.be.
Tot binnenkort?
<Hèhè
Nee toch niet, nog een foto die aanspreekt, altijd het lastigst. Verdomme, toch nog werk ;-(>
Photo by Antonio Mateos on Scopio
<Oef, die foto was rap gevonden, en sluit nog aan ook bij het thema!>
Franky De Cooman - Mensj
Zelfzorg coach
Referenties
[1] B. Brown, Dare to Lead. New York: Random House Business Books, 2018.
[2] K. D. Neff, Self-Compassion: the Proven Power of being Kind to Yourself. New York: Harper Collins, 2011.
Comments